Worden wie ik ben

“Moeder en man zijn, dat kan volgens mij prima”

In het boek Worden wie ik ben maakt de lezer kennis met tien bijzondere en tegelijk heel gewone personen. Tien transgenders die hun wens om van geslacht te veranderen op verschillende manieren hebben doorgezet. Sommigen zien er nu uit als een man, anderen als een vrouw, bij weer anderen is het niet helemaal duidelijk.

De Turkse fotografe Özden Karababa sprak en fotografeerde voor haar boek transgenders met sterk verschillende achtergronden. Openhartig vertellen zij over hun transitie, hun standpunten en gevoelens en de reacties uit hun omgeving; van familie, vrienden, klasgenoten en collega’s tot lotgenoten en buitenstaanders.

Uit hwordenwieikbenun verhalen blijkt dat vooral de jonge generatie bereid is om transgenders te accepteren zoals zij zijn. Maar er is in de maatschappij nog steeds veel weerstand en onbegrip ten aanzien van mensen die van geslacht (willen) veranderen. Met dit boek beoogt Özden om meer begrip en acceptatie te kweken voor deze mensen, die uiteindelijk alleen maar willen wat iedereen wil: geaccepteerd worden zoals je bent.

Özden: “Na elk interview voelde ik me bevoorrecht om met deze mensen kennis te kunnen maken. Hun verhalen raakten me diep. Zij hebben ingestemd om hun bijzondere verhalen met mij en via mij met de lezers te delen. Ik hoop dat deze verhalen zorgen voor meer respect voor elkaar.“

Worden wie ik ben eindigt met een uitgebreid overzicht van organisaties in Nederland die transgenders de helpende hand bieden. Ook is er informatie over de Verklaring van Dordrecht, waarmee organisaties kunnen aangeven dat zij de verantwoordelijkheid nemen om toegankelijk te zijn voor alle werknemers.


Worden wie ik ben verschijnt op 21 november 2016

ISBN 978-90-826087-0-0
Prijs: € 19,95
Omvang: 56 pagina’s
Uitvoering: Paperback
Uitgever: Kleurenfotos, Muiderberg

meer informatie: ozdkar@gmail.com


ozden-karababa

Over Özden Karababa:

Fotografe Özden Karababa (1972) is geboren in Istanbul en woont sinds 2007 in Nederland. Eerder verzorgde zij de foto-expositie Inside Out. Daarin werd het verhaal verteld van Robin, die de transitie van meisje naar jongen onderging. Voor dit project volgde ze de jonge transgender drie jaar lang in zijn transitie. In deze periode ontmoette zij veel transgenders en hoorde hun sterk verschillende verhalen. Ze besloot een vervolg te maken in de vorm van een fotoboek waarin tien transgenders in beeld worden gebracht en ieder hun eigen verhaal vertellen.

www.okarababa.com


Boekpresentaties

15 december    De Kargadoor, Utrecht

Wegens groot succes, op 15 donderdag december 17:15 nog een boekpresentatie #wordenwieikben van Ozden Karababa , in De Kargadoor te Utrecht. Met Eveline van den Boom voorzitter patientenorganisatie Transvisie, Thomas Wormgoor stafmedewerker transvisie zorg en Evert van der Veen voorzitter COC Midden-Nederland En een aantal geintervieuwden uit het boek. Graag (gratis) aanmelden bij: ozdkar@gmail.com

Utrecht Gender Divers is mede-organisator

 

3  december     Savannah Bay, Telingstraat, Utrecht.

De boekpresentatie op 3 december bij Savannah Bay was een succes!
Bijna 50 mensen waren aanwezig, waaronder 5 geportretteerden.
foto van Worden wie ik ben/ Becoming who I am.
Wij bedanken Ozden Karababa voor het maken van dit mooie foto -en verhalen boek van tien transgendermensen. De verhalen verschillen zowel wat betreft genderbeleving, leeftijd als culturele achtergrond.
Bovendien staat er handige praktische informatie in over ontmoetingsmogelijkheden, en laat het zien welke werkgeverorganisaties de verklaring van Dordrecht al hebben ondertekend.
Op facebook staat een sfeerimpressie.
wordenwieikben1